Upornošću ka zvezdama 1/2

Pored ogromnog rada Bog mi je dao talenat i spretnost, ali i želju da se neprestano borim sa višim i snažnijim momcima od mene. Upravo ovo je bila jedna od tajni uspeha u mojoj karijeri.

pocek1

Ovako priču povodom sedamdeset godina postojanja Metalca počinje Mhailo Poček, legendarni plejmejker Valjevaca i jedini košarkaš koji je sa mlađim reprezentativnim selekcijama uspeo da osvoji dve medalje na velikim takmičenjima – u Manili i Manhajmu:

A da će karijera biti blistava bilo je jasno već u godini kada je Metalac ušao u Prvu saveznu ligu. Na takmičenju osnovaca najpre je blistao u Nišu 1974., da bi godinu dana kasnije u Smederevskoj Palanci na turniru proglašen za najboljeg igrača. Kruna klupske karijere u mlađim selekcijama bilo je juniorsko prvenstvo održano 1976. Godine kada je pored osvojenog prvog mesta proglašen za najboljeg igrača i strelca finalnog turnira. U juniorski tim ušao je već kao učenik sedmog razreda osnovne škole:

“Početak moje karijere vezuje se za uspehe reprezentacije Jugoslavije najpre na Evropskom prvenstvu u Ljubljani, a zatim i na još jednom velikom takmičenju u Meksiku. Zanimljivo je da sam se u jednom periodu karijere bavio i fudbalom i košarkom, dok mi Luka Stančić nije naredio da se odlučim između ta dva sporta. Prošao sam sve mlađe selekcije Metalca i kao kapiten predvodio pionire, kadete i juniore. Za seniorski sastav debitovao sam sa samo 17 godina, kao učenik treće godine gimnazije, a ako se uzme u obzir snaga te lige koja je bila među najkvalitetnijima u Evropi jasno je koliki je to bio izazov.”

Sport 014 na Facebook