Srpska liga Zapad: Valjevci i Lajkovčani ciljaju vrh

Za vikend će se zakotrljati "bubamara" i u Srpskoj ligi Zapad, krovnom stepenu takmičenja Fudbalskog saveza regiona zapadne Srbije, odnosno jednoj od četiri grupe treće lige. Kao retko kada poslednjih godina klubovi Kolubarskog okruga i prema najavama i prema objektivnom kvalitetu trebalo bi da igraju bitnu ulogu. To se pogotovo odnosi na Budućnost Krušik 2014 i Železničar iz Lajkovca, ali i na ubsko Jedinstvo, koje je u poslednji čas, nakon silnih odustajanja, dobilo prednost regionalnog saveza u odnosu na Mokru goru iz Zubinog potoka.

 

Valjevsko fudbalsko ujedinjenje, prema najavama, za jedan od glavnih ciljeva ima pokušaj da se ekspresno stigne do Prve lige Srbije. Poverenje uprave dobio je provereni stručnjak Slaviša Božičić, koji je najveće uspehe imao radeći u Premijer ligi BiH, a za kratko vreme formiran je respektabilan sastav, sačinjen isključivo od valjevskih fudbalera. Sa pripremama se krenulo nešto kasnije, predsezona je protekla u sklapanju tima uz pet pripremnih mečeva, gde su pretrpljena četiri poraza, uglavnom u duelima sa timovima iz viših rangova. Pobeda protiv Sloge iz Bajine Bašte u generalnoj probi (4:0), nagoveštava ulazak u pravu formu pred start šampionata.

Ako je sudeći po pripremnim mečevima najspremniji za start prvenstva je lajkovački Železničar, koji je pobedio nekoliko prvoligaških ekipa, ali je u "generalci" pretrpeo poraz od srpskoligaša Turbine iz Vreoca. Ipak, na tim trenera Lazarevića mora se ozbiljno računati, jer je okosnica sastava od prošle sezone sačuvana, a stiglo je i 11 novih fudbalera, među kojima su i Valjevci Simić i Đermanović.

Jedinstvo iz Uba nije uspelo da se u prošlosezonskoj zonaškoj trci sa Slogom iz Požege domogne ovog ranga, ali jeste za "zelenim stolom". Nakon odustajanja Partizana iz Bumbarevog brda (ranije odustali i Šapine i Smederevo), otvorilo se mesto za ubljane, koje će i ove sezone predvoditi valjevac Srđan Jovanović. U odnosu na prošlosezonski sastav ima i odlazaka i dolazaka, neki od novajlija su i Valjevci Petrašević i Petrović, a čini se da će Jedinstvo biti kadro da se ravnopravno suprotstavi svakom rivalu.

Jedan od kandidata za vrh sigurno će biti i Loznica, koja je i prošle sezone imala zapaženu ulogu u ovoj ligi. Doduše, neko od nosilaca igre su karijeru nastavili u višim rangovima, ali su stigle adekvatne zamene, među kojima je i Valjevac Janković. Takođe, Polet iz Ljubića, trebalo bi da bude u vrhu, jer je sačuvao veći deo ekipe koja je u prošlom šampionatu bila visoko plasirana. Seljak iz Mihailovca je promenio ime u Semendria 1924 i kao domaćin će nastupati u Smederevu, pa taj godinama superligaški centar neće ostati bez fudbala. Tvrd orah svima sigurno će biti i Rudar iz Kostolca i Sloga iz Požege, dok će ostali verovatno igrati sa osnovnom željom da se ostane u ligi.

Parovi 1. kola (16. i 17. avgust): Semendria 1924 - Loznica, Šumadija (Aranđelovac) - Jedinstvo (Ub), Železničar - Pobeda (Beloševac), Jošanica (Novi Pazar) - Budućnost Krušik 2014, Bane (Raška) - Rudar (Kostolac), Šumadija 1903 (Kragujevac) - Zvižd (Kučevo), Sloga (Požega) - Karađorđe (Topola), Polet (Ljubić) - Jasenica 1911 (S. Palanka).

Sport 014 na Facebook